Villa Elam

Projekt obiteljske vile nalazi se u uvali Maslinica na otoku Šolti. Uvala Maslenica prekrasan je pejzaž masliničkog krajolika sa borovom šumom, skrivenim kamenim plažama i slikovitim kamenim kućama.

Parcela se nalazi na šetnici uz more,te ima pogled na zaljev od 180°. Na parceli se nalazi postojeća obiteljska kuća koja se uklanja.

Skandinavski investitor, iz Stockholma, obitelj je s visokim estetskim zahtjevima te su odabrali spoj tradicionalnih materijala mediterana sa suvremenom arhitekturom.

Koncept projekta koristi i ističe kvalitetne značajke konteksta kao što su južna orijentacija zemljišta, pogled na more, blaga mediteranska klima ugodna za vanjski boravak, nasljeđe gradnje kamenom, i autohtona vegetacija. Istovremeno, koncept umanjuje negativne strane okruženja poput terena u nagibu koji ograničava korištenje, jake bure i ljetnog sunca kao i izloženosti pogledu iz susjedstva.

Na parceli se nalaze dva objekta. Jedan dvoetažniobjekt – obiteljska kuća, i drugi prizemni objekt – studio apartman. Oba objekta izražavaju potrebu za jednostavnim volumenom i izbjegavaju suvišnu dekorativnost ukupne forme. Realiziraju se kao kompaktni, zatvoreni poliedri, čvrsti volumeni obloženi sa svih strana jednakim materijalom.

Objekti svojim smještajem na parceli formiraju poluotvoreno unutarnje dvorište u kojem se nalaze terase i vanjski bazen.

Projektom je predviđena implementacija segmenata sustava pametne kuće prema željama i potrebama korisnika, korištenje alternativnih izvora energije te ugradnja vrhunskih materijala, opreme, stolarije i bravarije.

Važan dio projekta je i projekt interijera na kojeg se podjednako stavlja naglasak kao i na arhitektonsko oblikovanje te se na taj način ostvaruje maksimalna usklađenosti harmonija arhitektonskog jezika kako izvana tako i iznutra.

Naziv projekta
Valla Elam
Tipologija
Stanovanje
Lokacija
Maslinica, otok Šolta
Klijent
Peter i Anna Elam
Površina parcele
650 m2
Bruto površina
380 m2
Projektiranje
2018.
Autor
Maja Tedeschi