Rekonstrukcija Hotela Bellevue, Plitvička Jezera

Šuma i knjiga čine prirodan sklad; ne samo da papir nastaje od drveta, već oboje pobuđuju misli, emocije i mir u čovjeku.

Ulazni prostor je oblikovan kao stakleni transparentni monovolumen, „Cube“ koji čini elegantnu prostornu kopču između glavnog objekta s dva smještajna krila i restoranom, te trećim smještajnim objektom. Taj stakleni Cube u svom idejnom, konceptualnom smislu predstavlja isječak vodenog volumena Plitvičkog jezera.

Sjeverno, izdvojeno krilo oblikovano je kao suvremena interpretacija šumske kolibe, nazvano Barn (štagalj). Tretmanom pročelja vertikalnim drvenim lamelama s obje strane fasade upravo reminiscira pročelja šumskih gospodarskih objekata.

Dva smještajna krila, zapadni Lutra-Lutra i istočni Forest i središnji prostor restorana, bara i llonge-a, Mrs Slipper, objedinjeni su jedinstvenim krovom izlomljene geometrije koja evocira tradicionalan kosi krov tog podneblja, s limenim potkrovom koji je također u tradiicji ovog kraja.

Rstaurant, bar i longe nazvan je Mrs Slipper po Gospinoj papučici, zaštićenom cvijetu koji raste na Plitvicama, a jedna je od najljepših orhideja u Europi.

Ulaskom u reprezentativni dvoetažni prostor restorana i loung bara, gosta dočekuje senzacija otvorenog pogleda prema jezeru Kozjak.

Prostor se preko bogate drvene stropne konstruktivne lepeze i stakljene fasade prelijeva iz unutrašnjosti prema van, u prirodu.

Takva organska arhitektonska konstrukcija, koja se iz vanjskog pretvara u unutarnje, iz opće konstrukcije u pojedinačni unutarnji detalj, metaforički je poput velikog stabla koje svojim korijenjem, deblom i granama nosi pregršt sitnih listova.

U svakom od prostora ovog hotela gostu se pruža intimna, društvena, funkcionalna i estetska komponenta, uz maksimalno prožimanje s jedinstvenom i neponovljivim prirodnim ljepotama Plitvičkih jezera.

Naziv projekta
Rekonstrukcija hotela Bellevue
Tipologija
Turizam
Lokacija
Plitvička Jezera
Klijent
Nacionalni Park Plitvička Jezera
Površina parcele
14.224 m2
Bruto površina
2.984,87 m2
Projektiranje
2019.
Autor
Maja Tedeschi d.i.a.